Niet alleen muizen en ratten worden ingezet in wetenschappelijk onderzoek, ook honden dragen hun steentje bij aan de ontwikkeling van nieuwe en veilige therapiën en geneesmiddelen voor mens en dier. Sinds enkele jaren bestaat in België de mogelijkheid om honden te adopteren die dienst hebben gedaan als proefdier. Infopunt Proefdieronderzoek sprak met enkele adoptiegezinnen over hun ervaringen en motivatie om een beagle van Janssen Pharmaceutica in huis te nemen.

foto: Jodipro vzw
De adoptiegezinnen merken op dat er nog steeds veel onbegrip en onwetendheid heerst over de inzet van honden in wetenschappelijk onderzoek, alsook dat de beschikbare informatie moelijk vindbaar en verstaanbaar is. “We zouden het graag anders zien maar beseffen maar al te goed dat het nodig is, wetenschappelijk onderzoek is nu eenmaal broodnodig. Met deze onderzoeken zorgen ze mee voor de medische vooruitgang. Dankzij hen worden dagdagelijks zoveel mensen geholpen en wordt hun leven draaglijker gemaakt.” Meer nog, dit is net de reden waarom ze kozen om een ex-lab beagle te adopteren, “deze hondjes hebben zich tot dat moment hun hele leven ingezet voor ons allemaal. We krijgen de kans om zo’n hondje te laten genieten van een verdiende tweede leven. Een tweede leven dat bestaat uit genieten van het echte hondenleven.” Het adopteren van een ex-lab beagle dient wel een heel bewuste keuze te zijn waarbij het adoptiegezin weet en begrijpt waaraan ze beginnen. “Ze moeten beseffen dat een ex-lab hond, wat zijn leeftijd ook is van nul begint op vele vlakken. Voldoende ervaring met honden is dus aangewezen.”
De Belgische vzw Jodipro doet al het nodige om deze beagles in goede gastgezinnen onder te brengen. Jodipro is een vzw opgericht in 2010 en telt een 40-tal vrijwilligers, waarvan 15 actief zijn in het ex-proefdierproject in samenwerking met Janssen Pharmaceutica. Wanneer een groep honden in aanmerking komt voor het adoptieprogramma wordt Jodipro gecontacteerd. Een ex-lab beagle krijg je niet zomaar. Alles staat in het teken van de hond en hoe die het best zal aarden in een adoptiegezin. Aan de hand van karakterbeschrijvingen aangeleverd door Janssen Pharmaceutica zoekt Jodipro de nodige opvangplekken. Een eerste belangrijk gegeven is dat alle honden worden toegewezen aan een gastgezin met ook andere honden. “Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt een beagle als enige hond in een gezin geplaatst” aldus Heidi Witters, voorzitster van Jodipro. “Eerst krijgt de hond alle tijd om te wennen aan de nieuwe situatie, het gastgezin observeert de hond en rapporteert aan ons. Op die manier krijgen we een juist beeld over hoe het toekomstige adoptiegezin er het best uitziet voor de hond in kwestie. We screenen potentiële adoptanten aan de hand van een vragenlijst en een huisbezoek. Als iedereen overtuigd is van de adoptie, gaat het kandidaat-adoptiegezin kennismaken met de gekozen hond.” Dit hele proces duurt enkele weken tot maanden.
Het adoptieprogramma van Jodipro is een enorm succes met reeds 56 honden die een nieuwe thuis hebben gevonden sinds 2011. Jodipro maakt ook contact over de grenzen heen met gelijkaardige organisaties in Nederland (Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren, SHHH) en Frankrijk (Graal) om bijvoorbeeld kandidaat-adoptanten door te verwijzen als er een meer geschikte hond beschikbaar is in één van deze organisaties of als dit geografisch interessanter is voor beide partijen.

foto: Jodipro vzw
Janssen Pharmaceutica houdt ongeveer 250 honden die ondermeer worden ingezet in experimenten voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen of om te kijken of een potentiëel medicijn veilig is. Deze proeven worden uitsluitend uitgevoerd met kandidaat-geneesmiddelen die eerst grondig ‘gescreend’ werden in een ganse batterij proefbuisexperimenten en daarbij voldoende veilig bleken. Onderzoekers gaan na waar de stof terecht komt in het lichaam van de hond en hoe deze wordt verwerkt en uitgescheiden, om zo mogelijke nevenwerkingen van de stof op te sporen. Het gaat hier meestal over zeer kortstondige proeven waar de honden weinig hinder van ondervinden waardoor ze, mits de nodige tussentijd en na bevestiging van hun goede gezondheid door een dierenarts, meermaals ingezet kunnen worden in zulke kortstondige testen en dit gedurende meerdere jaren.
De honden worden steeds gehouden in groep en beschikken over een grote speelruimte. Er is ook een wandelprogramma gestart, waarbij de honden aan de lijn buiten gelaten worden. Hierdoor zijn ook de honden die in aanmerking komen voor adoptie reeds gewend aan externe prikkels wanneer ze het bedrijf verlaten.
Onderzoek op honden is in het verleden ondermeer cruciaal geweest voor de ontdekking van de oorzaak van diabetes en ligt aan de basis van de ontwikkeling van het hart-long apparaat. Tot op de dag van vandaag worden ze vooral ingezet in preklinisch onderzoek naar onder meer de ziekte van Alzheimer en behandelingen voor hart- en vaatziekten en kanker, aangezien de werkingsmechanismen in de hond zeer gelijkend verlopen aan deze in de mens. Ook de veiligheid van nieuwe medicijnen wordt getest alvorens de eerste dosis aan een mens wordt gegeven omdat honden vaak zeer gelijkend reageren. De reden waarom vaak voor beagles gekozen wordt, is dat ze zeer menslievend zijn en daardoor makkelijk handelbaar zijn om bijvoorbeeld een bloedafname te doen. In België omvat onderzoek op honden slechts 0,33% van alle dierproeven.
Meer info over Jodipro vindt u op deze website: http://www.jodipro.be

foto: Jodipro vzw

foto: Jodipro vzw

foto: Jodipro vzw