EARA, kort voor European Animal Research Association, heeft gereageerd op een oproep van Ingrid van Engelshoven, de Nederlandse wetenschapsminister, aan het adres van het Biomedical Primate Research Center (BPRC), in Nederland, om begin volgend jaar met een voorstel te komen om het aantal experimenten met ‘non-human primates’ (NHP) te herleiden tot maximaal 40%.
Het BPRC in Nederland
Voorafgaand aan het debat dat eerder deze maand in de Tweede Kamer plaatsvond, schreef EARA aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, met het verzoek geen kunstmatige limiet te stellen op het aantal primaten dat wordt gebruikt in onderzoek.
De brief, geschreven door EARA, zei dat elke reductie “zeer waarschijnlijk de vooruitgang zal beperken van zowel fundamenteel onderzoek als de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen en behandelingen voor levensbedreigende ziekten en infectieziekten.”
Momenteel zijn de belangrijkste toepassingsgebieden voor primaatonderzoek infectieziekten, neurowetenschap en vruchtbaarheids- en foetaal onderzoek. Primaten zijn een belangrijk model voor de ontwikkeling van vaccins en behandelingen voor HIV/AIDS, Ebola, Zika en malaria en voor onderzoek naar behandelingen voor een hele reeks aandoeningen, van de ziekte van Alzheimer tot Schizofrenie. Ze worden ook gebruikt in veiligheidstests voor nieuwe geneesmiddelen en vaccins.
Momenteel is het gebruik van proefdieren, en zeker primaten, sterk gereguleerd. Krachtens EU-richtlijn 2010/63 kan geen enkel dier worden gebruikt als er een praktisch haalbare alternatieve methode is. Het Wetenschappelijk Comité voor de gezondheidsomgeving en nieuwe risico’s (SCHEER) heeft in zijn recente advies van 2017 bevestigd dat het gebruik van primaten in onderzoek nog steeds nodig en nuttig is, en verklaarde: “de huidige stand van kennis laat niet toe een tijdschema voor uitfasering voor te stellen omtrent het gebruik van primaten voor onderzoeksdoeleinden in Europa.”
In de brief wordt ook uitgelegd dat primaten nog steeds in relatief kleine aantallen worden gebruikt (momenteel 0,05% van alle proefdieren die in de EU worden gebruikt) maar zij hebben een buitengewoon belangrijke bijdrage geleverd aan onze medische vooruitgang, denk maar aan het poliovaccin, levensondersteuning voor premature baby’s en diepe hersenstimulatie voor de ziekte van Parkinson.
EARA-directeur, Kirk Leech, zei: “Het BPRC verricht essentieel onderzoek naar ziekten zoals aids, malaria en MS en we werken er samen aan om ervoor te zorgen dat de boodschap ervan wordt gehoord en begrepen door de Nederlandse regering.”
De brief ging verder: “De onderzoeksgemeenschap is volledig toegewijd aan de 3R-principes: vervanging; vermindering; en verfijning en we ondersteunen de oproep van de minister om meer gegevens te delen in onderzoek met proefdieren, inclusief het publiceren van negatieve resultaten, wat in overeenstemming is met de wens van de sector om meer transparantie en openheid te creëren.” “De sector zoekt actief naar mogelijkheden om dierstudies te vervangen door alternatieve methoden, om studies te ontwerpen die ons in staat stellen om het aantal dieren dat nodig is om een wetenschappelijk geldig resultaat te verkrijgen te verminderen, en om onderzoeken te verfijnen om pijn en angst voor de betrokken dieren te minimaliseren. Dit heeft de afgelopen jaren al geleid tot een aanzienlijke vermindering van het aantal gebruikte dieren, van alle soorten.”
—
Dit bericht verscheen op 15 juni 2018 in het Engels op de website van EARA.