Onlangs werden we gecontacteerd door een aantal scholieren die voor hun schoolproject rond proefdieronderzoek op zoek waren naar informatie. Ondanks een zoektocht op het internet, bleef een deel van hun vragen onbeantwoord. Waarom het niet gewoon aan een wetenschapper zelf vragen, dachten ze? Via een stuk in de krant kwamen ze bij ons terecht. In ruil voor onze antwoorden stelden wij op onze beurt ook hen een paar vragen.
Wat was het opzet van jullie project rond dierproeven?
In het begin van het semester kregen we de keuze uit 6 verschillende thema’s om onderzoek over te voeren. Dat over dierproeven leek ons het meest leerzame en interessantste.
Hoe eenvoudig of moeilijk was het om hierover informatie te verzamelen?
Op het internet vind je al heel wat, maar al je vragen zijn nog lang niet beantwoord. Redelijk moeilijk dus. Dit is de reden waarom we enkele specialisten hebben gecontacteerd. Als we echt naar een specifiek antwoord zochten, was het moeilijk om dat te vinden. Eens dat we alles hadden konden we wel makkelijk aan de slag.
Is jullie mening over dierproeven veranderd sinds de aanvang van dit project?
We zijn het project gestart met een negatieve ingesteldheid tegenover dierproeven. Later begrepen we wel waarom ze nodig zijn. We vinden wel jammer dat dit voorlopig niet anders kan dan met dieren.
Wat heeft jullie verrast, in positieve of negatieve zin, tijdens jullie onderzoek?
We staan er van versteld dat er zoveel organisaties bezig zijn met oplossingen zoeken voor het leed van de dieren te verminderen. Anderzijds is het choquerend om de cijfers van het aantal dieren dat gerbruikt wordt te zien. Steeds meer zijn onderzoekers bezig met de dieren beter te behandelen en dat vinden we een positief aspect.
Bedankt aan Elke Goovaerts, Stéphanie Van Langendonck, Marie Dequae en David Brusten van het Paridaensinstituut in Leuven.
Zit jij ook met vragen? Voor een schoolproject, of gewoon uit nieuwsgierigheid? Stuur ons gerust een mailtje. We bijten niet.