Statistieken 2015

Vlaanderen, Wallonië en Brussel rapporteren elk jaar afzonderlijk een overzicht van de aantallen en soorten proefdieren die werden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. De gedetailleerde rapporten vind je hier voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

In onderstaande tabel wordt een overzicht gemaakt om een beeld te krijgen van de statistieken voor heel België in 2015. Hier wordt het totale aantal proefdieren voor alle afzonderlijke proeven opgelijst. Soms kan één proefdier ook ingezet worden voor meerdere dierproeven, en dan wordt het in deze statistieken dubbel geteld. Het werkelijke aantal individuele dieren ligt dus iets lager.

aantal dierproeven België

Aantal dierproeven per gewest in België in 2015, vergeleken met aantallen in 2014

In 2015 werden in totaal 566.603 dierproeven uitgevoerd in België, wat een daling betekent van bijna 15% in vergelijking met het jaar daarvoor. Er was een daling in elk van de drie de gewesten: -14% in Vlaanderen, -7% in Brussel -7% en -18% in Wallonië. De grootste dalingen zijn bij dierproeven met ratten (-46%), vissen (-24%) en cavia’s (-19%). Dit is in lijn met een algemene dalende trend van het aantal dierproeven in België gedurende de laatste twee decennia. Uitzonderingen zijn een stijging van het aantal reptielen en amfibieën (+58%) en honden (+17%) in vergelijking met 2014. Ondanks deze stijging maken proeven op honden slechts 0,33% uit van alle dierproeven in België en voor reptielen en amfibieën is dit slechts 0,26%. Het merendeel van alle proefdieronderzoek gebeurt op muizen, ratten, vissen en vogels (totaal 87%).

Aantal dierproeven in België 1997 tot 2015

Aantal dierproeven in België tussen 1997 en 2015

 

Percentueel aantal dierproeven per soort in België

Percentueel aantal dierproeven per soort in België

 

Bronnen